Parels van Olympus Spelregels

Parels van Olympus       Speelveld

Inleiding

Zeus, de oppergod van het antieke Griekenland, daagt u uit voor een spannende wedstrijd. Voor elk van de vier elementen stuurt hij een mythologische figuur in de race, die uw handigheid, snelheid en strategie op de proef stellen. De parels rollen onstuitbaar naar de uitgang. Het is uw opgave om de parelslangen uit elkaar te schieten voor deze de uitgang bereiken. U kunt twee of meer parels van dezelfde kleur die naast elkaar liggen, uit elkaar schieten door er een parel van dezelfde kleur op af te vuren.

Zeus weet dat mensen niet perfect zijn en geeft u daarom, met het "Rad der Goden" en diverse extra's die u tijdens het spel dient op te vangen, een kans om deze ongelijke strijd te kunnen winnen.

Doel van het spel

 • Verwijder groepjes van 2 of meer parels van dezelfde kleur door er parels van deze kleur op af te schieten.
 • Schiet een volledige parelslang uit elkaar voor ze de uitgang heeft bereikt en het spel verloren is.
 • Schiet alle parelslangen uit elkaar om het volgende level te bereiken.
 • Als u in de opgegeven tijd alle 3 levels kunt doorspelen, bereikt u het 4de level waar u bijzonder veel punten kunt verdienen.

Besturing

Met de muis bestuurt u de parelcatapult onderaan het speelveld. Per muisklik vuurt u een parel af die dan loodrecht op de andere parels vliegt en ze uiteen doet spatten.

Parels van Olympus       Besturing

De grote parel in de catapult wordt per muisklik afgevuurd. Onder de grote parel ziet u een afbeelding van de volgende parel die u kunt afvuren.
U kunt altijd tussen de beide parels wisselen door op de spatietoets te drukken. Het wisselen van deze parels is in vele situaties nuttig. Het wisselen van de parels met de spatietoets kunt u zo vaak als u wilt herhalen. Het kost u ook geen punten. Door op de spatietoets te drukken kunt u ook een opgevangen extra 'opslaan'.

Cascaden

Parels van Olympus       Cascade

Een cascade is een kettingreactie die u met één schot kunt veroorzaken en die dan verder vanzelf verloopt. Om een cascade te veroorzaken, dient u een groep van parels te verwijderen waarvan links en rechts telkens parels van dezelfde kleur zijn. Als u de groep parels in het midden verwijdert, ontstaat een nieuwe parelgroep die zich oplost. Hoe meer stappen de cascade heeft, hoe meer punten u daarvoor krijgt.
In het afgebeelde voorbeeld hierboven zijn 2 cascaden mogelijk. Ofwel door de 2 blauwe parels tussen de rode parels te verwijderen ofwel door de 3 blauwe parels links tussen de gele parels te verwijderen.

Het Rad der Goden

Parels van Olympus       Rad der Goden

In elk level vindt u het "Rad der Goden" steeds op een andere plaats. Het rad heeft 5 gekleurde schachten. Het is uw opgave om het rad te vullen door de passende parel in die schacht te schieten die naar beneden wijst. In de schacht met de regenboogkleuren kunt u ieder kleur schieten.

Hoe sneller u het rad opvult, hoe sneller u het volgende level bereikt.
Wanneer het "Rad der Goden" compleet is, stuurt Zeus geen nieuwe parelslangen in het spel - op voorwaarde dat het minimuum aantal slangen voor dit level is bereikt. Zodra u de laatste parel heeft verwijderd, komt u in het volgende level.

Maar ook wanneer u het rad niet met parels kunt vullen, komt u in het volgende level- er komen dan gewoon meer parelslangen op u af.

Extra's

Door een serie van acties en speelsituaties kunt u extra's krijgen die doorgaans nuttig zijn en met extra punten worden beloond.

Belangrijk: De extra's worden pas geactiveerd als u het bijhorende symbool dat naar beneden valt, met uw parelcatapult kunt opvangen.

U vindt de volgende extra's in het spel


Parels van Olympus         langzamer
De parelslang beweegt enkele seconden langzamer.

Parels van Olympus         stop
De parelslang stopt volledig voor enkele seconden.

Parels van Olympus         achteruit
De parelslang loopt enkele seconden achteruit.

Parels van Olympus         Regenboogparel
De regenboogparel staat voor ieder kleur. Zo kunt u twee groepen gelijktijdig aanvullen en verwijderen.

Parels van Olympus         Bom
Met de bom schiet u alle parels stuk die rondom de parel liggen die u raakt.

Parels van Olympus         Verfkwast
Met de verfkwast kleurt u alle parels in een veld in één kleur. Het verwijderen van grote groepen levert vervolgens extra punten op.

Parels van Olympus         Bliksem
Met de bliksem schiet u alle parels loodrecht boven de catapult stuk.

Parels van Olympus         Kleurbom
De kleurbom verwijdert alle parels van één en dezelfde kleur van het speelveld.

De extra's komen niet altijd in de opgegeven volgorde. Sommige extra's kunt u ook enkel in bepaalde levels en door bijzondere prestaties verkrijgen.

Punten & Strategie

"Parels van Olympus" beloont een hele rij van acties met punten en bonuspunten. Hierdoor kunt u verschillende strategieë n spelen om hoge scores te bereiken. In het algemeen wordt er met twee strategieën gespeeld:
 • Zo snel mogelijk het volgende level bereiken om de levelbonus, de tijdbonus en de "scherpschutter"-bonus te krijgen.
 • Zo veel mogelijk cascades veroorzaken en groepen en parelslangen verwijderen om zo punten te verzamelen.

Op basis van deze strategieë n is het puntensysteem ontwikkeld. De volgende tabel somt de punten- en bonuswaarden voor alle levels op. De volgorde komt overeen met de gewichting van de punten voor de totale beoordeling.

Naam
Betekenis
Level 1
Level 2
Level 3
Level 4
Levelbonus
Voor het bereiken van het volgende level
2.500
5.000
10.000
?
Cascadenbonus
Door het verwijderen van een groep wordt een kettingreactie gestart waardoor ook andere groepen worden verwijderd
250 tot 5.000
350 tot 6.000
450 tot 7.000
550 tot 8.000
Verwijderde parels
Voor iedere parel in een groep die wordt verwijderd
5
10
20
40
Nauwkeurigheidsbonus
Een percentage dat aangeeft hoeveel parels u naast parels van dezelfde kleur heeft geplaatst
10
15
20
25
Rad der Goden
Alle schachten zijn met de bijhorende parels gevuld
1.000
1.500
2.500
4.000
Slangen
Voor iedere volledig verwijderde parelslang
250
375
500
750
Tijdbonus
Voor ieder level bestaat er een "standaardtijd" - blijft u onder deze tijd krijgt u voor iedere resterende seconde bonuspunten
100
150
200
250
Extra's
Voor iedere opgevangen extra
200
300
400
500
Grote groepen
Hoe groter de groep die u verwijdert, hoe meer punten
100 tot 500
200 tot 600
300 tot 700
400 tot 800
Scherpschutter
Bonuspunten voor het verwijderen van een slang ver voor de uitgang
500
750
1.000
1.500

Tips & trucs voor veel punten

 • Probeer zoveel mogelijk punten te verzamelen binnen de begrensde speeltijd.
 • In hogere levels kunt u weliswaar meer punten verdienen maar het wordt ook steeds moeilijker het spel te winnen omdat er parels door de uitgang rollen. Probeer daarom punten te scoren in het level waar u sterk in bent.
 • Als u het "Rad der Goden" snel vult, bereikt u ook sneller het volgende level.
 • Lange cascades brengen veel punten. Probeer daarom de parelslangen zo voor te bereiden dat u met één schot een lange cascade veroorzaakt die zich dan zelf oplost.
 • Het 4de level kan een doorsneespeler niet bereiken. Er bestaan echter geruchten dat de goden een "Achillespees" hebben ingebouwd waardoor het theoretisch mogelijk is dit level toch nog te halen. Maar dit is tot nu toe nog niemand gelukt. Omdat er steeds nieuwe parelslangen komen, kunt u in dit level echter heel veel punten verdienen.