Spelregels Freecell

Introductie

Freecell is één van de populairste varianten van patience. Het wordt gespeeld met 52 kaarten die aan het begin in acht speelstapels worden opgedeeld.

Freecell         ???help_rules_rules_fre_playingfield.image.alt???

Doel van het spel

Leg alle kaarten van de speelstapels (midden) zo snel mogelijk op de homecells (de sorteerstapels rechts boven).
De kaarten moeten naar kleur en in de volgorde aas-2-3-4-5-6-7-8-9-10-boer-vrouw-heer op de homecells worden gelegd.

Speelwijze

Aan het begin liggen de kaarten door elkaar op 8 speelstapels.
Wanneer u de kaarten handig sorteert, is het mogelijk om alle kaarten, beginnend met de aas, op de homecells weg te leggen.
Kaarten verplaatsen:
Op de speelstapels mogen alleen kaarten met tegengestelde kleuren en één waarde lager worden gelegd. (Net als bij patience.) Een zwarte 8 mag dus alleen op een rode 9, en niet op een zwarte 9, worden gelegd.
Freecells (vrije vakken):
U kunt bij het sorteren gebruik maken van 4 freecells. Op deze freecells kunt u kaarten even parkeren. Maar pas op: gebruik de freecells strategisch. Met een dubbele muisklik kunt u een kaart snel op een freecell parkeren.
Kaarten op homecells (sorteerstapels) leggen:
Kaarten die in het speelveld niet meer behulpzaam kunnen zijn en op de homecells kunnen worden gelegd, worden automatisch weggelegd. Kaarten die voor het sorteren belangrijk kunnen zijn, worden niet automatisch weggelegd. Zulke kaarten kunt u ook met een dubbele muisklik op de homecell leggen. U kunt van daar echter geen kaarten meer terug in het spel leggen.
Reeksen verplaatsen:
Als kaarten al in een geordende reeks (bijv. zwarte 6 op rode 7 op zwarte 8) liggen, kunt u de hele reeks op een geschikte kaart (in dit geval een rode 9) leggen. Dit kan echter alleen als er genoeg freecells zijn om te sorteren.
lege vakken
Wanneer u een complete stapel heeft weggewerkt, kunt u in het lege vak weer kaarten leggen.

Besturing

Er zijn 2 mogelijkheden om een kaart te verplaatsen:
1. Klik op een kaart en sleep deze met de muis naar de plek waar u hem wilt neerleggen. Laat hier de muis los.
2. Met een klik selecteert u een kaart. Met de volgende klik op een speelstapel verplaatst u de kaart naar deze speelstapel.

Punten

Het berekenen van de punten is makkelijk. Voor iedere kaart die u op een homecell legt, krijgt u 1000 punten. Voor iedere weggespeelde speelstapel krijgt u 500 punten extra.
Voor iedere volledige familie die u op een homecell legt, krijgt u 2500 punten bonus. Als u het hele spel uitspeelt, krijgt u een tijdbonus van 50 punten voor iedere resterende seconde.
De bonuspunten op de freecells kunnen bepalend zijn voor de overwinning. Deze bonus wordt met iedere nieuwe kaart op de homecells 200 punten hoger. Als u een kaart op de freecell legt, wordt de bonus uitgekeerd. Probeer de freecells dus zo laat mogelijk te gebruiken, dan is de uitgekeerde bonus het hoogst.
Wanneer u er achter komt dat u vast zit en niet verder komt, is het beter om het spel zo snel mogelijk te beëindigen. In dit geval krijgt u één punt per resterende seconde.

Herkansing

Freecell         ???help_rules_rules_fre_back.image.alt???

Met de "Terug"-knop kunt u de laatste zet terugdraaien. Maar pas op: er worden telkens 3000 punten afgetrokken wanneer u dit doet.

Zoeklijst

De zoeklijst helpt u bij het zoeken van bepaalde kaarten. Wanneer u bijvoorbeeld een 6 nodig heeft maar niet kunt vinden, gaat u met de muis naar de 6 in de zoeklijst. De kaart licht op en u ziet waar deze kaart ligt.

Strategie

Strategie speelt bij Freecell een belangrijke rol.

 • Probeer altijd 2 lege freecells te hebben en plan vooruit hoe u de freecells weer leeg kunt maken. De meest voorkomende fout is om alle freecells te snel vol te leggen.
 • Probeer zo snel mogelijk een hele stapel weg te leggen, zodat deze als extra freecell kan worden gebruikt.
 • Zoek naar de lage kaarten, u heeft meer ruimte wanneer u deze alvast op de homecells legt.